2002 – 2014

Kokken den viktigste på julaften

isGlem fine pakker under treet, et ryddig hus, en fornøyd svigermor, snille barn og til og med julenissen. På julaften er det en person som er aller viktigst for å skape den helt spesielle julestemningen, nemlig personen som lager julemiddagen. Julemiddagen. Planleggingen. Tankene. Hensynene. Omtanken. Handlelistene. De gjenkjennelige duftene fra kjøkkenet. Det starter mest sannsynlig tidlig for den personen som har ansvar for årets viktigste måltid, nemlig selveste julemiddagen.

– Den personen i huset som har ansvar for å lage julemiddagen er minst like viktig for en perfekt julestemning, som Tre nøtter til Askepott, Sølvguttene, Tante Pose – og også viktigere enn selveste julenissen
Julen er en tid for sterke tradisjoner og maten står høyt i kurs i tiden vi nå går inn i.

Familiemiddagen viktigst
På spørsmål om hva som er viktigst på julaften svarer åtte av ti at det er en vellykket julemiddag med familien. Kun en av ti mener fine gaver under juletreet er det aller viktigste. Og på spørsmål om hvem som er den viktigste personen på julaften, svarer drøye en av ti at julenissen er viktigst, mens hele åtte av ti mener at den personen som lager maten er viktigst.

Og det er tradisjonen som bestemmer hva vi spiser på julaften. Det er få som viker fra det årlige måltidet viser undersøkelsen. Over halvparten av oss har aldri endret julemiddagstradisjon.

Hildur2

Kokken er et viktig innslag i en vellykket julefeiring. (foto: moisund.com )

Dette viser hvor sterk tradisjonen er i julen. I julen skal helst opplevelsene være de samme år etter år, spesielt ser vi dette på maten vi spiser. Å være den personen som hvert år skal være den største stemningsskaperen, er et relativt tungt ansvar. En  honnør til alle som sørger for gode matopplevelser rundt om i de tusen hjem.

Ribba fortsatt favoritt
Fortsatt er det ribba som troner høyest som matfavoritt på julaften, viser undersøkelsen. Og pinnekjøttet følger rett etter.

De aller fleste av oss spiser ribbe på julaften. Salget av ribbe og pinnekjøtt  holder seg jevne og stigende fra år til år. I tillegg ser vi at flere spiser ribbe og annen julemat tidligere enn før. Det er stadig flere blant oss som ikke venter til julen ringes inn før de koser seg med julemat.

Ikke bare julemat i jula
For i følge flere undersøkelser er det ikke kun i julen man spiser julemat. Halvparten av oss spiser julemat en til tre ganger i ukene før jul. En av ti spiser julemat en gang i uka før jul. Men fortsatt er det tre av ti som venter til julaften med julematen.

Vi koser oss masse i julen og i førjulstiden, og ikke kun på kveldene med store måltider. Julepålegg er veldig populært, både sylte, ribberull, lammerull og juleskinke. Juletapas med julepålegg og spekemat blir mer og mer vanlig. Lette, enkle måltider er også noe som hører julehøytiden til i de norske hjem.

 

Leave a Reply